Om Boxholm II

Fartyget Boxholm II trafikerar sjön Sommen

Fakta om S/S Boxholm II

S/S Boxholm II är ett av Sveriges sista vedeldade ångfartyg. Sedan 2014 är ångfartyget K-märkt.

Fartyget är i dagsläget registrerat för 70 passagerare och 3 besättningsmän. Hennes maxfart är 10 knop. Såväl maskin som panna är i orginalskick. Akterdäck är taktäckt och vid regn kan fönsterförsedda sidostycken fällas ner. Toalett finns ombord.

Boxholm II har inget kök ombord så någon servering kan vi inte erbjuda. Det är däremot fritt att ta med egen fika eller servera sig själv från den egna picknick-korgen. Båten kan möbleras för sittande vid bord men normalt tillämpas ”bio-sittning”.

Missa inte våra utflyktsturer

En fin tradition på sjön Sommen är Torgturen. Förr var infrastrukturen inte så väl utbyggd som idag och det fanns inte transportlösningar på samma sätt som vi vant oss vid. Torgturen, som gick varje fredag, hämtade upp befolkningen runt sjön och angjorde ett antal bryggor på sin väg till Tranås hamn. Därifrån promenerade man fram till Torget där torghandeln var livlig och där fick man avsättning för sina produkter från gårdarna runt sjön. Efter avslutad torghandeln gick båten åter till bryggorna. Denna tradition håller vi fast vid, dock i en mindre omfattning än förr, men fyra fredagar under sommaren kör vi Torgturer från Idebo via Rönnäs, Malexander, Svensbo till Färjeläget på Torpön. Därefter till Fiskarp och Liljeholmen varefter färden går över Tranåssjön in i Svartån till Tranås Hamn. Vid uppehållet i Tranås finns gott om tid att besöka torghandeln, ta en fika eller lunch på någon av stans trevliga trottoarserveringar. Klockan 14:00 avgår återresan till respektive brygga.

Vi har även ett antal andra turer som kan bokas enskilt eller i grupp med olika teman och med intressanta anspelningar på livet och historiken kring sjön. Du hittar våra olika turer under fliken Våra Turer i menyn eller via veckokalendern över aktuella turer.

Turlista för sommarens utflykter

S/S Boxholm II kör enligt turlista från andra veckan i juli till mitten på augusti.
Övrig tid, maj-september, chartertrafik mot förbeställning.

Du hittar våra olika turer under fliken Våra Turer i menyn.

Vill du hyra båten?

Det finns många tillfällen som är som gjorda för en ångbåtstur. Födelsedagsfirande, bröllop, företagsarrangemang eller bara för en utflykt.

Här hittar du mer information om hur du kan hyra båten och vem du kontaktar.

Historiska bilder från äldre tider med Boxholm II
En äldre bild från en ångbåtstur med ångfartyget Boxholm II

Historik

Ångfartyget S/S Boxholm II är byggd vid Ljunggrens Verkstäder i Kristianstad. Båten fraktades i delar till järnvägsstationen i Sommen och monterades ihop vid Sommens strand. 10 juli 1904 var allt färdigt och då gjordes premiärturen. Båten var beställd av Boxholms Bruk AB vanligen kallat Bruket och skulle användas som pråm- och timmerdragare för bolaget. Sjön var ju det bästa sättet att frakta timmer till sågverket i Boxholm och det fanns ju gott om skog utmed sjön. Så småningom uppstod behov att även kunna skjutsa människor till olika platser och uppgifter och 1922 byggdes akterskeppet om och försågs med ett antal sittplatser. Sedan 1966 används Boxholm II endast som passagerarbåt.

Boxholm II är ett av de sista vedeldade ångfartygen som fortfarande är i bruk i Sverige. Såväl ångpanna som ångmaskin är i originalskick. Pannan genomgick en totalrenovering 2016 innebärande att pannan lyftes ur båten och fraktades till Motala för utbyte av rostiga detaljer och byte av packningar och rör. En s.k. omtubning gjordes innebärande att tuberna inne i pannan byttes eller renoverades. Vintern 2014 byttes de bottenplåtar som genom mätning av skrovtjockleken befanns vara för tunna. Vid friläggning av botten kom ytterligare rost i dagen varför jobbet fick utvidgas till att omfatta 25 kvm i stället för det från början beräknade 10 kvm. De nya bottenplåtarna tillverkades med de gamla som mall och monterades vid skrovet på samma sätt som de ursprungligen gjorts dvs med hjälp av nitar. På det sättet bibehålls originalutseendet från 1904. 2018 renoverades propelleraxeln och roderinfästningen. Samma år tillverkades nya lager till delar av ångmaskinen.

Micke-Blomqvist-Om-Boxholm2

Data om S/S Boxholm II

Längd ö.a: 20,6 m
Bredd: 4,75 m
Depl ton: 45
Djup: 2,00 m.
Stålskrov

Maskin:
85 hkr kompoundmaskin
I originalskick

Panna:
I originalskick av skotsk typ
ångtryck 7,5 kg
propellervarv 160-180
maxfart: 9-10 knop.

Besättning: 3 man.
Maxantal passagerare: 70