Om Rederiaktiebolaget

Fartyget Boxholm II trafikerar sjön Sommen

Vill du bli en av våra ångmaskinister?

Att vara ångmaskinist på ett ångfartyg är ett spännande uppdrag som kombinerar teknik med äventyr till sjöss. Som maskinist är du med och ansvarar för driften av fartyget i en unik arbetsmiljö.

Rederiaktiebolaget S/S Boxholm II har behov av ytterligare maskinister med behörighet att köra ångmaskin. Har du själv behörighet eller vet någon som har det så hör gärna av dig till oss. Vi är flexibla vad gäller anställningsvillkor. Vi har löpande rekrytering så kontakta oss på info@boxholm2.com eller på telefon 070-512 59 50.

Att utbilda sig till ångmaskinist

Du kanske är intresserad att lära dig bli ångmaskinist? Ta kontakt med oss så får vi diskutera hur vi skulle kunna lägga upp en utbildning.

Du når oss via info@boxholm2.com  eller på telefon 070-512 59 50.

Om Rederiaktiebolaget S/S Boxholm II

1975 tog epoken med Boxholm II som ett företagsägt arbetsfartyg slut och Rune Hector kom in som ny ägare. Boxholms AB sålde fartyget och det blev Rune som tillsammans med Sven-Olof Sjöberg som maskinist kom att stå för drift och turer. 1999 tyckte Hector det var dags att låta andra krafter ta vid och Boxholm II blev till salu. Båten riskerade då att försvinna ur sjön eller att övergå till en att bli fritidsbåt. Ett gäng driftiga företagare runt sjön föreslog i all tysthet att ett rederibolag skulle bildas med kommunerna Tranås, Boxholm och Ydre som ägare. Dessutom engagerades Stiftelsen Sommen samt stödföreningen Ångbåtens Vänner som ägare. Rederiaktiebolaget S/S Boxholm II bildades 1999 och fick så småningom ett stort antal – ca 2000 – privatpersoner och företag som aktieägare. Rederiet kom 1999 överens med Rune Hector om att överta Boxholm II och är sedan dess ägare.

Boxholm II har sedan 1982 en aktiv stödförening i Ångbåtens Vänner som arbetar med att stötta verksamheten ekonomiskt och med marknadsföringsaktiviteter. Du kan läsa mer om Ångbåtens Vänner här.

Fartyget Boxholm II trafikerar sjön Sommen

Vår VD har ordet

Ångbåtsåret 2022 var vi nästan tillbaka i gammal god form. Före pandemin genomförde vi drygt 80 turer per säsong. 2022 var vi ute på 74 turer fördelade på 34 turlisteturer och 40 charterturer. Ökningen från 2021 är 31 turer vilket innebär 72 % fler turer. Återhämtning är alltså god.

Årets turer är en blandning av gammalt och nytt. Midsommarturen till Malexander med silllunch återkommer efter succén förra året med fullsatt båt. En annan mycket populär tur var den med Björn Eriksson som också återkommer. En nyhet som vi tror mycket på är vinprovning på Solviken. Våra berättarturer fortsätter med nya intressanta berättare såsom författarna Camilla Dahlson, Petter Karlsson och Lars-Erik Strand. Är du intresserad av sjön Sommens historia och utveckling ska du inte missa Reinhold Castenssons tur. Du kan läsa mer om turerna och boka direkt under fliken Kalender med turlista

Förra året provade vi med en 2-timmarstur från Blåviks brygga. Vi fick en så bra respons att vi i år beslutat att köra två turer från Blåvik.

Rederiets största utmaning är att bemanna Boxholm II med kvalificerad och behörig personal. Det är främst ångmaskinister som är en bristvara. De som vi anlitar har gjort ett fint jobb med att pussla ihop sina tider för att få verksamheten att fungera. Vi är ett gäng på drygt 10 personer som arbetar på Boxholm II inklusive skeppare och däckspersonal. Tack för att ni valtatt jobba på Rederiet! Jag kan inte låta bli att tacka våra ägare som tar ett stort ekonomiskt ansvar för att Boxholm II kan fortleva som ett levande museum. Främst vill jag vända mig till stödföreningen Ångbåtens Vänner och kommunerna Tranås, Boxholm och Ydre som aldrig tvekat att ställa upp när Rederiet behövt det. Stiftelsen Sommen är också en stabil ägare att ankra vid när det blåser.
Jag tackar också för ett mycket bra samarbete med turistbyrån Tranås Direkt.

Vi som jobbar med Boxholm II hälsar er välkomna till en ny ångbåtssäsong 2023.
Varsågod – Börja Boka!!

Bengt Samson, VD, Rederiaktiebolaget S/S Boxholm II

Micke-Blomqvist-Om-Boxholm2

Rederi Aktiebolagets Styrelse år 2022

Per Ulfsbo
Ordförande

Mikael Palm
Boxholms kommun

Mikael Stenquist
Tranås kommun

Anders Andersson
Ydre kommun

Jan Gustafsson
Ångbåtens Vänner

Maria Ehrlin Brege
Ångbåtens Vänner

Mats Holmstedt
Stiftelsen Sommen

Bengt Samson,
070-5125950

VD Rederi Aktiebolaget