Torgturerna

En unik tradition.

Torgturerna som passerade sjöns ångbåtsbryggor på sin färd till Tranås startade redan 1921.

På den tiden gick det få vägar i skogarna runt sjön Sommen och utan dagens moderna transportmedel var det nästan omöjligt att ta sig in till torget i Tranås för att sälja sina varor och göra inköp. Det var därför bekvämt och fyllde även en social funktion att ta ångbåten. Ombord träffade man folk och kunde få reda på vad som hänt i bygden.

På den tiden avgick Boxholm II redan kvart över fyra på morgonen från den första bryggan för att man skulle hinna i tid till torget.

Det går fortfarande att ta en torgtur

Idag gäller den lite mänskligare avgångstiden kl 7:30 från Idebo, som är första brygga, därefter anlöps ytterligare sex bryggor innan båten ankommer till Tranås hamn kl 10:30. I Tranås har man till klockan 14 på sig att besöka torget och kanske fika på något av Tranås alla caféer innan båten går tillbaka igen samma väg. Det går också bra att åka enkel tur. Torgturen är en unik tradition som kan upplevas på fredagar V.28 t o m V.31. Här hittar du vägbeskrivning till de olika bryggorna som Boxholm II lägger till vid.

 

För närvarande har vi genomfört alla schemalagda turer för denna säsong. Vi tackar alla resenärer som valt att åka med oss. Nu planerar vi för fullt inför nästa säsong och hoppas kunna erbjuda ett intressant program med olika turer i en välfylld kalender.

Rederiaktiebolaget S/S Boxholm II med besättning.

Har du frågor kring dessa turer är du välkommen att kontakta Turistbyrån Tranås Direkt på 0140-687 90 alternativt maila till tourist.office@tranas.se

På en torgtur med Boxholm II finns det tid för ett besök på fredagens torghandel i Tranås. Eller någon annan shopping i alla butiker längs Storgatan.
Torgturer med Boxholm II avgår på fredagar under sommaren.